Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

Ορίστε; ; ;




Όμορφη πόλη τα Γιάννενα αν και λίγο μελαγχολική. Το διαπίστωσα για ακόμα μία φορά τις προηγούμενες μέρες. Η δυνατότητα σε απόφοιτους Λυκείου να ξανακάνουν το Μηχανογραφικό τους, ακόμα και αν είναι πτυχιούχοι κάποιας σχολής, διεκδικώντας το 10% των θέσεων σε Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι, με οδήγησε στη πόλη της Ηπείρου.

Πανεπιστήμια έξω από την πόλη, ωραίες εγκαταστάσεις, άνετοι δρόμοι μέσα στην Πανεπιστημιούπολη, Γραμματείες όλες σε ένα κτήριο, ευγενικές φυσιογνωμίες, σωστή οργάνωση, Γραμματεία ανοιχτή πολλές ώρες για εξυπηρέτηση των πρωτοετών και εξυπηρέτηση ακόμα και μετά το πέρας των συγκεκριμένων ωρών (χωρίς να σου κλείνουν το παραθυράκι μετά τις 12). Η σύγκριση με το Α.Π.Θ. ήταν αναπόφευκτη μέχρι την στιγμή που ήρθε η σειρά μου να σταθώ μπροστά στη θυρίδα και εγώ, ξανά πρωτοετής να καταθέσω τα χαρτιά, που συμπλήρωσα μόνη μου αρνούμενη τη βοήθεια Δαπιτών που προσφέρθηκαν να με βοηθήσουν. ("Τρίτη εγγραφή είναι", απάντησα χαμογελαστά). Καταθέτω λοιπόν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και εκεί που περιμένω το πολυπόθητο πάσο για να μετακινούμαι με μειωμένο εισητήριο σε αστικα, κτελ, τραίνα,να βλέπω με κάποια έκπτωση ταινίες στο σινεμά καθώς και παραστάσεις στο θέατρο αλλά και να παραβρίσκομαι σε πολλές συναυλίες, ακούω τον κύριο από την άλλη μεριά να μου λέει:

-2,5 ευρώ.

-Γιατί ; απάντησα όλη απορία.

-Για το πάσο, είπε ατάραχος.

-Ορίστε; απάντησα αφού σκέφτηκα την κλασική ατάκα κάθε κατοίκου της συμπρωτεύουσας "Πλάκα με κάνεις;" "Στη Θεσσαλονίκη εμείς δεν πληρώναμε" συνέχισα δυνατά αυτήν τη φορά.

-Εδώ είναι συμφωνία με τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών.

Αφού πλήρωσα το πάσο αναχώρησα, χωρίς φυσικά να παραλείψω να το σχολιάσω στους "φίλους κάθε πρωτοετή", στους Δαπίτες. "Καλά πληρώνετε το πάσο; Δέχεστε κάτι τέτοιο; και 0,70 το εισητήριο;" "Ε τι να κάνουμε; να μην έρθουμε στο Πανεπιστήμιο;"


Αν ποτέ γίνει κάτι τέτοιο στη Θεσσαλονίκη θα μπουκάρουν όλοι οι φοιτητές στην Παπαναστασίου, στα γραφεία του Ο.Α.Σ.Θ. Ίσως στα Γιάννενα να φταίει και ο καιρός, που το μόνο που σου προκαλεί είναι διάθεση να κοιμάσαι!


Αφού δεν υπάρχει ΔΩΡΕΑΝ σίτηση για όλους (βλέπε Παν. Μακ. ), δεν δίνονται ΔΩΡΕΑΝ βιβλία σε ορισμένες περιπτώσεις (για σημειώσεις καθηγητών ούτε λόγος), δεν υπάρχει ΔΩΡΕΑΝ στέγαση για όλους, καθώς οι εγκαταστάσεις δεν αρκούν (αυξάνονται και συνεχώς οι θέσεις λες και πρέπει όλοι οι άνεργοι να έχουν πτυχίο), δεν υπάρχει ΔΩΡΕΑΝ μετακίνηση των φοιτητών προς το Πανεπιστήμιο (0,25 Θεσσαλονίκη, 0,5 Αθήνα, 0,70 Ιωάννινα, 0,75 στη Λάρισα), τουλάχιστον ας δίνεται ΔΩΡΕΑΝ το πάσο! Δεν είναι το ποσό που με εξόργησε όσο το ότι μου ζήτησαν χρήματα για το ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΦΟΙΤΗΤΗ, το πάσο.

11 σχόλια:

Tina είπε...

Ο Χριστός κι η Παναγία!!! Μόνο στην Ελλάδα γίνονται αυτά τα πράγματα! Δηλαδή έλεος, ούτε να σπουδάσει δεν μπορεί κανείς σ' αυτή τη χώρα χωρίς να δώσει ένα σκασμό λεφτά. Αίσχος!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

http://fuck-music.blogspot.com/ new shit - The Crystal Method - Legion Of Boom , πλήρης δισκοκριτική και τσάμπα download για έναν αριστοτεχνικό δίσκο, μην το χάσεις Και επίσης τι είναι αυτό που δεν πρέπει να ξεχάσεις να κάνεις? Εγγραφή - βάζεις το mail σου και λαμβάνεις όλα τα ποστ στο mail σου την στιγμή που γίνονται - no spam no shit http://fuck-music.blogspot.com/ , το πρώτο blog που τετραγώνισε τον δίσκο απο τα λίγα που παραμένουν όρθια

maroula είπε...

Δεν μπορεί Τίνα. Είναι αλήθεια πως πια δεν μπορεί!

Anyparktos είπε...

τι να πω??τι να πω??ντροπη τους...ειναι γελιοι..

maroula είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

AΧ Γιάννενα!!Τέλεια είναι,όντως!!

Δυστυχώς Μαρούλα μου η δωρεάν παιδεία δεν ισχύει πια!Το μόνο που δεν πληρώνουμε ακόμα είναι τα δίδακτρα για τα μαθήματα που παραδίδονται!
Με τον νέο νόμο πλαίσιο,θα χρειαστεί να βάλουμε το χέρι στην τσέπη ακόμα πιο βαθειά!Ήδη στη σχολή μου(και σε άλλες φαντάζομαι)κάποια βιβλία απο μαθήματα που θα δηλώνουμε θα αναγκαζόμαστε να τα αγοράζουμε αφού δεν θα μας τα διανέμουν δωρεάν!
Όσο για το πάσο,ως γνωστον μετα τα ν+2 έτη παύει να χορηγείται,ακόμα και αν συνεχίζεις να είσαι φοιτητής!
Καλά για σίτιση και στέγαση δεν το συζητώ..Χιλιοειπωμένα προβήματα!
Αντι να πηγαίνουμε μπροστά όσον αφορά τα κεκτημένα με αίμα δικαιώματα των φοιτητών,μου φαίνεται οτι πισωγυρίζουμε!τα χάνουμε ένα-ένα..
Κι αυτο που με εξοργίζει περισσοτερο ειναι οτι δεν κάνουμε τπτ γι'αυτο!Το κλειδί στη λύση του προβλήματος είμαστε εμείς οι ίδιοι οι φοιτητές.Το "αίσχος" κ η "ντροπή" ταιριάζει καλύτερα στην παθητικότητά μας..

demo είπε...

Απο τα καλύτερα post, όχι τόσο για το "οικονομικό" σκέλος της περίπτωσης, όσο για τη νοοτροπία που διέπει το Νεοελληνικό κρατίδιο..

"Capitalism will always survive in the United States as long as the government is willing to use socialism to bail it out."

Nathra Nader on Capitalism and Socialism...

Unknown είπε...

Έλεος..

Unknown είπε...

αλλαξα τη διευθυνση του blog μου..

www.mr-arvulas.blogspot.com

Μικρή Λογοτέχνης είπε...

Μπορεί κανείς να μου εξηγήσει μια φράση???Έψαξα στα λεξικά αλλά δεν δίνεται ερμηνεία ή ετυμολογία!!!
Τι σημαίνει δωρεάν παιδεία?????
υπέροχη ανάρτηση!!!
Φιλιά Μαράκι μου!!

Albus Genius είπε...

Είναι η νοοτροπία και έχεις δίκιο. Αλλά δεν είναι η νοοτροπία του κεντρικού κράτους είναι και η νοοτροπία από τα παρακλάδια της επαρχίας. ΄Οπως είναι ξεκάθαρο ότι ο ατομισμός μας μας αυτοαπορροφά. Και δεν συμβαίνει μόνο στους φοιτητές αλλά και σ' όλους εμάς που έχουμε τελειώσει τουλάχιστον το βασικό κύκλο στα πανεπιστήμια. Το ν+2 ήταν μια εξυπνάδα για να μας οδηγούνε να δηλώνουμε παντού τις καθυστερήσεις,αλλά και τη μελαγχολία μας. ΄Οσο οι οριζόντιες οργανώσεις των φοιτητών δεν λειτουργούν (που είναι πρωτοπορεία γιατί αμφισβητούν),όταν στέκεσαι μπροστά στο πρόβλημα και δεν το διεκδικείς όχι μόνο με αγώνες αλλά με συστηματική δουλειά και επιμονή και με τα μέσα που σου δίνει και το ίδιο το σύστημα στέκεσαι απέναντι σε μια γραφειοκρατία που μοιάζει πανίσχυρη.Ο Εφραίμ με τα μέσα του συστήματος τους πήρε οικόπεδα δισεκατομμυρίων και εμείς ούτε μια αύξηση και εσείς ούτε ένα πάσο. Με τις υγείες μας.